KOJE BANANE SU NAJZDRAVIJE: ŽUTE, ZELENE ILI SMEĐE?

Postoji nekoliko stadija banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti. Nezrele ili zelene, žute ili zrele i one sa smeđim tačkama ili potpuno smeđe, odnosno prezrele. Sve one imaju drugačiji ukus, ali i hranjive vrijednosti, a evo šta stručnjaci kažu u kojoj su fazi najzdravije, piše hayat.

Pokazalo se da nezrele banane imaju 20 puta više otpornog škroba od zrelih. U pitanju je oblik škroba koji naše tijelo teže razgrađuje. Odnosno tijelo se opire procesu razgradnje pa takva banana samo prolazi kroz organizam, što usporava brzinu kojom se ugljikohidrati iz voća pretvaraju u glukozu i apsorbiraju u krv. Zelena banana obično ima indeks (GI) 30, dok zrela ima GI 58.

Ne samo da je otporni škrob dobar za održavanje nivoa šećera u krvi, već se njime hrane i dobre bakterije u debelom crijevu. One, zauzvrat, potiču probavne enzime koji nam pomažu da razgradimo ugljikohidrate i apsorbiramo vitamine iz hrane, a uz to nas i štite od bilo kakvih neprijateljskih mikroorganizama.

Za dobro zdravlje je poželjno da se svaki dan pojede jedna relativno nezrela banana kako bi se poboljšalo zdravlje crijeva navodi – prof. Gordon Carlson, za Dailymail.co.uk.

Prednosti zelenih banana potvrđene su u 18 različitih studija, što je dovelo do otkrića da zelene banane mogu pomoći kod gastrointestinalnih problema kao što su dijareja i zatvor, ali i težih oboljenja. One, također, mogu pomoći u prevenciji ili pri tretmanu dijabetesa tipa 2.

Žute banane

Lajkajte nas na Facebooku?

Tokom zrenja, škrob u banani se pretvara u šećer i to u veoma velikim količinama. Manje količine otpornog škroba također znači da su žute banane lakše razgradljive. Smatra se i da zdravstvene prednosti žutih banana nadmašuju one koje imaju zelene.

Banane sadrže karotenoide, koji su povezani sa zdravljem očiju i prevencijom raka, a koji postaju dostupniji kada banana sazrije. S manje škroba za razgradnju, probavni sistem će brže upiti hranjive materije – smatraju stručnjaci.

Banane sadrže vitamine B, kao i vitamina A i C, željezo, magnezij, mangan i kalij.

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

STRUČNJAK OTKRIO ZAŠTO NE BISTE TREBALI SPAVATI PO DANU: RIZIKUJETE OZBILJNU BOLEST

sljedeći članak

GLJIVICE NA NOKTIMA – Zbog čega su toliko uporne, kako ih se najlakše riješiti i kako ih spriječiti