STRUČNJAK OTKRIO ZAŠTO NE BISTE TREBALI SPAVATI PO DANU: RIZIKUJETE OZBILJNU BOLEST

Istraživanja sugerišu da ljudi koji rade noćne smjene imaju povećan rizik od neurodegenerativnih stanja, a to je potvrdio i neurolog Sudhir Kumar. On ističe da dnevni san nije usklađen s prirodnim ritmom tijela te stoga ne pruža potpuni odmor koji noćni san omogućava.

-Faktori koji potiskuju ili rezultiraju neuspjehom glimfatskog sistema povećavaju rizik od demencije. To uključuje: starenje, lošu kvalitetu sna, sjedilački način života, kardiovaskularne bolesti, pretilost, apneju za vrijeme spavanja, cirkadijalni neusklađenost, zloupotrebu tvari, depresiju, piše hayat.

Dobri spavači žive duže, imaju manju težinu, imaju smanjenu učestalost psihijatrijskih poremećaja i dulje ostaju kognitivno netaknuti”, pojasnio je.

Radnici u noćnoj smjeni često su izloženi stresu, pretilosti te kognitivnim problemima, a istraživanja sugerišu da imaju veći rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti. Kumar naglašava da bi dobar noćni san mogao poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od demencije i drugih psihičkih poremećaja, javlja The Mirror.

Izvor vijesti: haber.ba

Lajkajte nas na Facebooku?
prethodni članak

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

sljedeći članak

KOJE BANANE SU NAJZDRAVIJE: ŽUTE, ZELENE ILI SMEĐE?