Krompir nemojte držati u frižideru: Evo zbog čega

Ako ste se upravo vratili sa pijace ili iz prodavnice s velikom kesom krompira, nikako ga nemojte staviti u frižider. Ako ga stavite u frižider, možete povećati rizik obolijevanja od raka.

Hladnija temperatura u frižideru skrob u krompiru može pretvoriti u šećer.

A kad pečete krompir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stepeni, ti šećeri, u kombinaciji s aminokiselinom asparaginom, sudeći prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, stvaraju hemikaliju pod nazivom akrilamid. Istraživanja na miševima pokazala su da akrilamid povećava rizik obolijavanja od raka, prneosi Hayat.

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

Kakvi su horoskopski znakovi u ljubavi? Neki se zaljube više puta, ali neki samo jednom

sljedeći članak

Znate li zašto su nam psi tako odani?