Bh. delegacija na Siciliji: Poljoprivreda Balkana u fokusu Italije narednih godina

Početkom ovog mjeseca delegacija iz Bosne i Hervegovine, koju su činili predstavnici nekoliko preduzeća i organizacija, uključujući AS Holding, Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Eko Vlašić – Katun i Mljekaru Livno, boravili su na Siciliji. U organizaciji Italijanske agencije za trgovinu, posjeta je održana u okviru sastanka ministara poljoprivrede G7 u gradu Sirakuza.

Fokus Italije, kada je riječ o saradnji u oblasti poljoprivrede, u narednim godinama trebao bi biti usmjeren na Balkan i nekoliko afričkih zemalja, čulo se tokom ove posjete. Upriličena je i velika izložba na otvorenom Divinazione Expo 2024, gdje je više od 200 italijanskih kompanija iz poljoprivredne i ribarske industrije predstavilo svoje proizvode, rješenja i inovacije. Italijanski smisao za dizajn još jednom je oduševio prisutne. Priliku da predstave svoje proizvode dobili su proizvođači sjemena, mehanizacije, opreme, dronova, sistema za navodnjavanje, različitih digitalnih rješenja u poljoprivredi i mnoge druge inovacije. A, sve je to bilo predstavljeno po cijelom starom gradu Ortigia, dijelu Sirakuze.

Italija kao primjer

Naša delegacija je učestvovala na konferenciji “Conference Lab Innova Agriculture”, gdje su prisustvovali i predstavnici Afrike, kao i kolege iz Albanije, Hrvatske i Srbije. Sama konferencija je prisutnima ponudila mnogo zanimljivih informacija, a bila je mogućnost i predstavljanja preduzeća iz zemalja učesnica.

“Bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo biti član delegacije BiH i govornik u ime naše zemlje na konvenciji u organizaciji UIO – stranih kancelarija za obuku u programu Lab Innova – Agrobiznis, u okviru ministarskog sastanka G7 o poljoprivredi i ribarstvu u Sirakuzi. Organizacija i posjeta izložbi Divinazione Expo 2024 u Ortigiji, zaista je bila impresivna, od načina organizacije do svega što smo vidjeli”, kazala je Amela Semić, potpredsjednica za polsovni kvalitet i održivi razvoj AS Holdinga.

Predstavljanje AS Holdinga

Lajkajte nas na Facebooku?

Posebno je pohvalno, kako je dodala, što je učestvovao veliki broj zemalja iz regije i Afrike, što je omogućilo razmjenu aktuelnih tema poput međunarodnog marketinga, održivosti i cirkularnosti, inovacija i održivih procesa transformacije prehrambenih proizvoda, inovativnih poljoprivrednih sistema i drugih bitnih pitanja.

Zahvalnost na pozivu iskazali su i iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, odakle navode da ovakve aktivnosti pomažu mnogo u povezivanju i jačanju domaće privrede.

“Italija je dobar primjer kako poštovati domaću proizvodnju i privredu”, rekao je dr Miljan Erbez.

U zajedničkoj deklaraciji, Ministri poljoprivrede G7 su istakli sljedeće:

Jačanje poljoprivrede za profitabilne, otporne, pravične i održive sisteme ishrane.
Nauka i inovacije u poljoprivredi za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama.
Mlađe generacije da budu akteri i protagonisti promjena u poljoprivredi i prehrambenim sistemima.
Održivo ribarstvo, akvakultura i sigurnost hrane.
Doprinos G7 razvoju poljoprivrede i prehrambenih sistema u Africi.

Predstavnica Italijanske agencije za trgovinu, Mariatetesa Maschio, govorila je o zajedničkom tržištu s Afrikom i plaćanju u nacionalnim valutama, kao i o rastu razmjene proizvoda, unapređenju prometa roba, ljudi i kapitala, te o specijalnim poslovnim zonama u koje italijanska vlada planira investirati.
Očekuju rast sektora voća i povrća na 330 milijardi eura

Razgovaralo se i o važnosti obuke, ne samo o novim tehnologijama, već i o poslovnom menadžmentu i drugim temama koje mogu doprinijeti unapređenju saradnje. Projekat “Lab Innova” je izuzetno značajan, kako zbog vještina i znanja, tako i zbog kulturne razmjene.

Zanimljiva izložba

Direktor Italijanske agencije za trgovinu, Lorenzo Galanti, govorio je o slobodnim poslovnim zonama u Africi, koje bi mogle biti od interesa za italijanske kompanije, te ponovio da će one biti jedan od budućih elemenata saradnje s mnogim afričkim zemljama. Kroz Lab Innova institut, Italijani nastoje prilagoditi svoje aktivnosti različitim potrebama svake od tih država. Prema podacima tamošnjih stručnjaka, očekuje se rast sektora voća i povrća na 330 milijardi eura u narednim godinama. Evropa i Sjedinjene Američke Države trenutno imaju 42% i 18% samodovljnosti u sektoru voća i povrća. Italijani očekuju da će u budućnosti povećati uvoz povrća iz Afrike, ali će to zahtijevati unapređenje tehnologija proizvodnje i uzgoja.

Jedna od tema razgovora bila je i jabuka, koja predstavlja važan izvozni proizvod. Indija je, na primjer, njihov veliki uvoznik.

Istraživači s ICE akademije navode da Italijani moraju biti spremni transformirati svoje proizvode kako bi se prilagodili lokalnim potrebama. Na konferenciji su svoja iskustva predstavili i predstavnici Ugande (povrće), Tunisa (ribarstvo), Srbije (zadruge), Bosne i Hercegovine (AS Holding), Angole (voće – avokado i limun), Etiopije (cvijeće i povrće), Mozambika (povrće i voće), Senegala (organski luk) i Obale Slonovače (povrće i voće) u saradnji s Italijom, piše Agroklub.

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

Zakiru poplava odnijela 5,5 tona ribe: “Ljudi, hitno mi je potrebna mašina”