Trebat će mjeseci za uspostavu željezničkog prometa

Zbog katastrofalnih bujičnih poplava na sjeveru Hercegovine, samo za Željeznice FBiH dnevno nastaje šteta od 280.000 KM, a šteta za gospodarstvo općenito daleko je veća.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, nakon hitne sjednice Vlade FBiH, rekao je kako će biti potrebno nekoliko mjeseci za popravku i uspostavu željezničkog prometa k Pločama, nakon prirodne katastrofe koja je pogodila sjever Hercegovine.

“Neće biti problem sanirati do Jablanice, ali hoće ovaj dio od Ostrošca. Čuli smo prognozu (iz Željeznica FBiH) kako će to biti par mjeseci, a mi smo tražili u što kraćem roku, a dobit će pomoć koristiti resurse Vlade FBiH”, kazao je Nikšić.

Rekao je i kako će prekid pruge ostaviti ogromnu štetu gospodarstvu općenito, a posebno Željeznicama FBiH. Dnevna šteta zbog blokade će, prema informacijama Nikšića, biti i 280.000 KM.

“Mi smatramo kako onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete”, rekao je Nikšić, piše Manager.ba.

Izvor vijesti: haber.ba

Lajkajte nas na Facebooku?
prethodni članak

Ažurirani podaci za Mostar: HDZ vodi, SDA druga

sljedeći članak

Vlada Federacije BiH proglasila Dan žalosti zbog katastrofalnih poplava