Znate li šta unosite u tijelo kad jedete konzervirane sardine? – Evo koliko su zapravo zdrave

Riba je izvrstan izvor proteina, masnih kiselina i hranjivih tvari, a posebno su popularne konzerve sardine, piše Mind Body Green.

Mnogi ljudi se pitaju je li konzervirana hrana doista zdrava i hranjiva. Nutricionistica dr. Jess Cording otkrila je da su, prema mišljenju struke, najzdravije konzervirane namirnice sardine, ali i ostale riblje konzerve.

One su dobar izvor proteina te su vrlo jednostavne jer ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Novi.

Dr. Cording je objasnila da korištenje ribljih konzervi u prehrani ima brojne zdravstvene dobrobiti.

– Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno ako svježe nisu dostupne, rekla je.

Kada jedemo sardine, dodala je dr. Cording, unosimo puno proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.

Lajkajte nas na Facebooku?

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije riblje konzerve sedmično, pomiješane s tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

Spid dosta prisutan na tržištu, opasna droga koja dovodi do strukturalnih oštećenja mozga

sljedeći članak

Urinarne infekcije se često vraćaju, a mogu da ih iskomplikuju neke namirnice