Vlada FBiH izdvojila novac za uvezivanje staža: ‘Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju prava’

1. **Sredstva za javne i privatne firme**: Ukupno 4,7 miliona KM biće izdvojeno, pri čemu će 2,5 miliona KM biti usmjereno radnicima u javnim preduzećima, a 2,2 miliona KM radnicima u privatnim firmama.

2. **Svrha sredstava**: Sredstva su namijenjena za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose, isključivo za PIO/MIO (penzijsko i invalidsko osiguranje), kako bi radnici mogli ostvariti pravo na penziju.

3. **Postupak**: Sredstva će se dodjeljivati kroz Program Vlade i Javni poziv za izmirenje dugovanja. Svi radnici koji ispunjavaju uslove za penzionisanje će moći da koriste ovu pomoć.

4. **Izjava ministra**: Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istakao da je ovo deo postepenih mjera koje Vlada preduzima kako bi rešila dugogodišnji problem neplaćenih doprinosa. Ovi dugovi otežavaju radnicima ostvarivanje prava na penziju i zdravstveno osiguranje, posebno kada kompanije završe u stečaju ili likvidaciji.

5. **Uticaj na radnike**: Problem neplaćenih doprinosa pogađa nekoliko desetina hiljada radnika u Bosni i Hercegovini, što čini ovu odluku važnim korakom ka rešavanju njihovih problema.

Ova odluka je značajan napor za poboljšanje uslova za radnike koji su dugoročno pogođeni neplaćenim doprinosima i pruža im priliku da ostvare svoja prava na penziju.

Lajkajte nas na Facebooku?

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

DONESENA ODLUKA: U ovom dijelu BiH zbog visokih temperatura odgođen početak nastave

sljedeći članak

Mnoge će iznenaditi: Iz ove zemlje dolazi najveći kapital u Bosnu i Hercegovinu