Peškir je leglo bakterija i prljavštine: Ovako ga možete temeljito oprati

Uz ovih nekoliko savjeta koje vam donosimo ćete uspješno i temeljito oprati svoje peškire te im produžiti vijek trajanja, tako da s njima možete na more i sljedeće godine.

Šta je potrebno napraviti prije pranja?

Kako biste bili sigurni da će se peškir temeljito oprati, pijesak i ostale mrlje su elementi na vašem peškiru koje trebate tretirati prije nego što peškir ubacite u veš mašinu, prenosi Radiosarajevo

PIJESAK

Na kraju ljeta nije dovoljno otresti i oprati peškir koji je cijelo vrijeme bio na pješčanoj plaži. Čestice pijeska, i eventualno mikroorganizama, mogu se tokom cijele godine zadržati u porama peškira. Bakterije koje ste potencijalno pokupili se mogu razmnožiti.

Prvo pravilno otresite peškir. To znači da ga trebate primiti za krajeve s obje ruke i zamahnuti njime tako da čujete zvuk. Nakon toga ga usisajte s obje strane usisavačem. Na kraju napunite neku dublju i veću posudu s mlakom vodom i deterdžentom za rublje te po tome pomičite peškir kružnim pokretima. Posljednje čestice pijeska će tako pasti na dno posude.

Lajkajte nas na Facebooku?

Nakon što ste napravili sve prethodno, stavite peškir u veš mašinu i normalno ga operite.

Ako ih već neko vrijeme niste oprali, peškiri za plažu će zbog soli i sunca izgubiti svoju mekoću. Stoga ih prije običnog pranja operite u veš mašini u koju ste stavili jednu čašu octa. Ocat će im vratiti mekoću.
MRLJE

Osim pijeska, na peškiru se mogu naći i tvrdokorne mrlje od blata. Sastružite ih nakon što su se skroz osušile, a zatim na nju nanesite deterdžent za veš. Istrljajte peškir tako da pustite vruću vodu te dodirujete tkaninu o tkaninu. Mrlja će omekšati i skinuti se. Ako vam se čini jednostavnije, za uklanjanje blata možete iskoristiti staru čistu četkicu za zube.

Osim blata, na peškir je sigurno dospjelo i malo sladoleda ili otopljene čokolade. Ako je ne možete ukloniti običnim deterdžentom koji nanesete na mrlju prije pranja u perilici, onda namočite peškir pola sata u vruću vodu sa sapunicom deterdženta. Mrlja će omekšati i jednostavnije ćete je ukloniti.

Nakon što ste se riješili pijeska i mrlja, peškire stavite u veš mašinu.

Kako ih oprati u veš mašini?

Većina kvalitetnijih peškira za plažu napravljena je od mekanog pamuka koji upija vodu. To znači da su prilično jednostavni za pranje – deterdžent za veš, omekšivač i perilica na 60 stepeni ih sigurno neće oštetiti.

Ako nije u potpunosti pamučan, svakako na etiketi provjerite upute za pranje. Ako ste etiketu odrezali i zaboravili, minimalna temperatura na kojoj perete peškir neka bude 40 stepeni, a maksimalna 60 stepeni. Uključite program s hladnim ispiranjem kako biste bili sigurni da su sve bakterije u potpunosti nestale.

Također, iako je ovo ljeto već došao u dodir s vodom – bilo običnom, bilo morskom, svejedno ga odvajajte i perite sa šarenom robom.

Nakon što ste ih oprali i osušili, mogu spremno dočekati sljedeće ljeto, piše Jutarnji List.

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

Otkrijte kakve muškarce privlačite po horoskopskom znaku

sljedeći članak

Istina ili zabluda: Može li brak da opstane ako žena zarađuje više od muškarca?