Detalji ubistva vođe Hamsa: Bomba skrivena mjesecima prije

Haniyeh i njegov tjelohranitelj ubijeni su u srijedu u zoru u napadu na njihovu smještajnu jedinicu u Teheranu, saopćio je Korpus čuvara islamske revolucije Irana, u napadu koji je potaknuo strahove od šireg regionalnog sukoba.

Bomba u rezidenciji bila je skrivena otprilike dva mjeseca, izvijestio je New York Times, pozivajući se na sedam bliskoistočnih zvaničnika, uključujući dva Iranca i jednog američkog zvaničnika, prenosi Daily Sabah.

Haniyeh je bio u iranskoj prijestolnici povodom inauguracije predsjednika Masouda Pezeshkiana. Ubistvo je izazvalo šokove širom svijeta i potaknulo velike proteste u regiji.

Dva člana Islamskog revolucionarnog gardijskog korpusa, koji su bili obaviješteni o incidentu, rekla su da je eksplozija potresla zgradu, razbila prozore i uzrokovala urušavanje dijela vanjskog zida.

Iranski zvaničnici i Hamas su u srijedu rekli da je Izrael odgovoran za ubistvo, ali Times je naveo da je do tog zaključka došlo i nekoliko američkih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni.

Izrael još nije preuzeo odgovornost za smrt lidera Hamasa.

Lajkajte nas na Facebooku?

Izvještaj, međutim, kaže da su izraelski obavještajni zvaničnici izvijestili SAD i druge zapadne vlade o detaljima operacije neposredno nakon njenog završetka.

Američki državni sekretar Antony Blinken ranije je pozvao sve strane na Bliskom istoku da smanje tenzije i hitno postignu primirje u pojasu Gaze, gdje je Izrael od 7. oktobra ubio više od 39.000 palestinskih žrtava.

Haniyeh je bio vodeći pregovarač Hamasa u naporima za postizanje primirja i dogovora o oslobađanju talaca za Gazu,pišu Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

Haos u Engleskoj, a sve zbog lažne informacije: Nasilni protesti širom države, gore automobili, stradala i džamija

sljedeći članak

Francuski taksisti traže kompenzaciju za gubitak prihoda zbog Olimpijskih igara