Izdato upozorenje građanima BiH: Postoji mogućnost od novih zemljotresa

“Iskustva nakon tragičnog zemljotresa u Petrinji koja su sa nama podelile kolege iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva, ali i naši ljudi koji su odlazili da pomognu sanaciji štete u Hrvatskoj i Turskoj upućuju na sledeće korake: ugrožena područja treba da budu pregledana od strana stručnih lica, kao i objekti sa narušenom stabilnošću (pojava naprslina, pukotina, urušenih elemenata). Objekti sa narušenom statičkom stabilnošću u prvom udara mogu biti katastrofalno devastirani sa najtežim posledicama, a u naknadnim udarima pri zemljotresima i manjim od šest stepeni”, ističu iz Inženjerske komore FBiH, prenosi N1.

Stoga, pozivaju građane da obiđu svoje objekte i sagledaju eventualne promene na objektima, kontaktiraju FUCZ kako bi se izvršio pregled i popis, te sagledale štete uz smernice i preporuke, prenosi N1.

“Takođe se mole građani da ako imaju mogućnost alternativnog boravka van svojih domova u narednim danima, obavezno privremeno napuste boravak u vidno oštećenim objektima. IK FBiH je stupila u kontakt sa predstavnicima FUCZ, u ovom momentu reakcije lokane vlasti, pre svega MUP i kantonalne civilne zaštite, izgleda kao pravovremena i korisna. IK FBiH, prije svega njena Matična sekcija građevinskih inženjera, će pratiti situaciju i u slučaju pogoršanja situacije će reagovati u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji sa FUCZ”, navode iz te komore.

Podsetimo, zemljotres magnitude 4,8 po Rihteru sinoć je oko 21.43 sati zadesio područje Zenice, a osetio se i na širem području Zeničko-dobojskog kantona.

Prema izveštaju Kantonalne uprave civilne zaštite, do sada su prijavljena manja obrušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece, saopštila je Press služba ZDK.

U saopštenju se navodi da je usled obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M-17 kod Vranduka, došlo do saobraćajne nezgode pri čemu je jedna osoba povređena.

Lajkajte nas na Facebooku?

Na osnovu informacije iz Hitne pomoći Zenica, pored sinoć četiri povređena lica, od kojih su dva dva upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica, nije bilo novih prijava povreda izazvanih ovom prirodnom nepogodom.

U toku jutra u Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK-a zaprimljene su prijave od strane građana da je na jednom objektu u Vranduku i dva stambena objekta u Hecama došlo do oštećenja u vidu pukotina na u samom objektu i zidovima.

Takođe, prijavljeno je da su u gradskoj zoni u Zenici, u naselju Mokušnice kod Lovačkog doma, oštećene dve starije kuće u vidu većih pukotina na samom objektu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić rekao je da su sve službe civilne zaštite i dalje u pripravnosti i spremne su reagovati ukoliko se ukaže potreba, a da će Vlada i Kantonalna uprava civilne zaštite pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štetu.

„Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da niko od povređenih nije zadobio životno ugrožavajuće ozlede. Vlasnici objekata koji su oštećeni mogu računati na punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona u sanaciji nastalih šteta. Povređenima želim da se brzo oporave“, rekao je premijer Pivić.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, u drugim općinama i gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama, navodi se u saopštenju.

Izvor vijesti: haber.ba

prethodni članak

Pogledajte štetu koju je zemljotres napravio u selu Ljubetovo

sljedeći članak

Krcato ispred Vječne vatre, počinje “Sarajevska priča”